2008. április 16., szerda

Antal Imre (Hódmezővásárhely, 1935. július 31. – Budapest, 2008. április 15.) zongoraművész, televíziós személyiség, színész, humorista.

Élete

Antal Imre 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen. Pedagógus szülei orvosnak szánták, de amikor unokatestvére zongoratanárnője meghallotta, hogy milyen tehetséges, más irányt vett az élete. 1947-ben a szegedi konzervatórium igazgatója, Kollár Pál felvette az intézménybe, ahol 1951-ben végzett. A család ezután felköltözött Budapestre, hogy fiuk a Nagymező utcai Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskolában tanulhasson. (Ötven évvel azután, hogy leérettségizett, volt osztálytársai találkozót szerveztek akkori törzshelyén, a Fészek Klubban.) A szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, majd az Országos Filharmónia szólistája lett. Mivel diplomamunkájához gyakorlóoktatásra volt szüksége, ezért egy tanítványt vett maga mellé, az akkor nyolcéves Presser Gábort.

Rákot diagnosztizáltak nála, és a betegséggel vívott küzdelem 2008. április 15-én ért véget. A művészt az MTV és az RTL Klub is saját halottjának tekinti, mindkét csatorna emlékműsort közölt róla elhunyta estéjén.

Karrierje

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1959-ben végzett, majd zongoristaként beutazta a világot. 1966-ban második helyezést ért el a budapesti Liszt–Bartók Zongoraversenyen. Pályafutása azonban az 1960-as évek végén derékba tört, mivel jobb kezének ujjait görcs gyötörte. Ezután jelentős váltás következett a életében, mégpedig a televízió világa. Első műsora egy „házaspárbaj” volt, melynek debütálása hatalmas sikert aratott, így megkapta a Halló fiúk, halló lányok! című ifjúsági show vezetését is. Hosszú ideig vezette Vitray Tamással a szilveszteri műsorokat. 1980-ban elindult a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb műsora, a Szeszélyes évszakok.

Krónikus ízületi fájdalmai mellett személyes drámáját édesanyja halála tetézte. Ezután lelkiállapota megrendült, betegségek gyötörték, trombózist kapott, orra eldeformálódott. A Szeszélyes évszakok gyártója, a Szféra TV segített a művészen, speciális műtéttel új orrot kapott, ami visszaadta életkedvét. Ekkor azonban a Magyar Televízió hirtelen levette műsoráról legnépszerűbb produkcióját, s Antal munka nélkül maradt. Ekkor jó barátja, Jenei József szentendrei házába invitálta a humoristát.

2006 őszén sikeresen zárultak az RTL Klub és a Szféra TV tárgyalásai, és Antal Imre ismét kamerák elé állhatott a Szeszélyessel. A műsorvezető öt adás leforgatása után, betegségére hivatkozva visszavonult a műsor vezetésétől. 2008-ban a műsort végleg befejezték, ami a 28 éve tartó Szeszélyes évszakok végét jelentette.

Daganatos megbetegedése következtében hunyt el. A halála előtti két hónapban a Hospice alapítvány kórházában kezelték.

Nincsenek megjegyzések: